Vem vet? Inte du. Vem vet? Inte jag.

Igår natt började vi diskutera vad vi skulle göra idag när det är långfredag och kom fram till att man nog borde tänka på Jesus hela dagen. Så vi började fundera redan då på en del saker som vi inte riktigt hade koll på, eller fick ihop i våra små hjärnor.

Detta var vad vi funderade på:

1. Hur kommer det sig att det är Jesus lärljungar som har skrivit om hans födelse i sina evangelium och inte de som var där?

2. Får man läsa på långfredagen?

3. Varför har ingen skrivit om saker som hände under Jesus barndom? Och hur fick han reda på att han var messias?

4. Vad gör man på annandag påsk, och är man ledsen på påskafton också, eftersom han är död då?

Efter en lite funderande och en del konsultation från Jontes mamma och Biskop Thomas i Halmstad kom vi fram till ungefär det här:

1. Det var inte så många som kunde läsa och skriva på den tiden, så antagligen fördes berättelsen vidare från herdarna och de andra som var där genom historieberättande. Tydligen har till och med någon av evangelisterna skrivit att han har gjort efterforskningar, ungefär som dagens journalister eller biografiförfattare.

2. Det handlar inte om att man ska ha så tråkigt som möjligt utan snarare att man ska offra någonting man brukar göra och tycker om för att man ska uppmärksamma att det är en speciell dag. Självklart ska man också tänka på Jesus och hans lidande, man kan till exempel se "Passion of the Christ" för att riktigt förstå hur det gick till. Det spelar ingen roll om man tror på att han var messias, det är ändå dokumenterat att folk blev korsfästa på det sättet.

3. Vi kom på att han ju är Gud (ni vet det där som treenigheten försöker förklara, att Gud, Jesus och den Helige Anden är samma "person") så han måste ju bara ha vetat det, iofs känns det fortfarande konstigt att han kallade Gud för pappa om det är han själv... Och så kan man ju undra om Maria (hans mamma ) visste att han visste att han var Gud eller om hon kände att hon var tvungen att förklara det för honom, fatta det samtalet! Måste ju vara något större än att få veta att man är adopterad.

4. Annandag påsk har vi inte hittat något spännande om, det verkar mest vara att man vill förlänga påsken och firandet av att han har återuppstått. Men då började vi fundera på anledningen till att vi firar annadag jul också, det måste ju vara något slags tema att ha en annadag. Har det med religionen att göra eller beror det på nåt annat? Är det någon som vet?
På påskafton fick vi i alla fall lära oss att man börjar se fram emot uppståndelsen eftersom de kände att det var något speciellt på gång. Enligt vissa källor skedde själva uppståndelsen på natten mellan påskafton och påsdagen och det är därför vissa kyrkor har påskmässa på natten till påskdagen där man ofta går från mörker och förtvivlan till ljus och glädje.

Kerstin har bockat av ännu ett yrke hon inte ska bli när hon bli stor - Gud. Det verkar jobbigt att behöva leva upp till så många olika människors olika krav på en.

Är det någon som har något att tillägga eller någon ytterligare förklaring på något, eller kanske undrar något få ni gärna KOMMENTERA!

Vi funderade förresten på var lapparna man sätter på varandras ryggar på dymmelonsdagen kommer ifrån. Vi hade en teori om att det var kopplat till Luthers teser som han spikade upp på kyrkan men det verkar inte vara så. Det verkar inte ha med religion att göra alls. SÅ VAR KOMMER DET IFRÅN? NÅGON SOM VET?



Nu väntar vi på att Lizas föräldrar ska hitta hit.
Be seeing you!

Kommentarer
Postat av: bigsis

Har gått i ungefär samma funderingar här. Vi har inte heller kommit på vart lappsättandet kommer ifrån, och vart det har tagit vägen!! Sitta på skolan och plugga hela dagen måste väl ändå en bra långfredag aktivitet. (Jag har offrat att gå hem kl 3, som jag brukar =))

2009-04-10 @ 21:36:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0