Hade lite tråkigt bara...

Hittade den här "gamla" bilden på min dator...




Är det någon mer än Emma som inte tycker att vi är lika här?? Bara undrar liksom...

That's it for now, får se om nån av oss orkar uppdatera snart, händer inte så mkt just nu. Anna åker hem till Sverige på onsdag och Kertsins föräldrar kommer hit på fredag.
Sköt om er! Puss och kram

Man sitter på soliga balkongen och lyssnar på norrmän som åkt vilse

Solien skiner över staden i väst och medan Anna och Liza stretar med febriga barn inne på dagiset sitter jag och chillar bland våra praktfulla penséer och påskliljor på balkongen. Ibland gör det inget att man slutar halv nio på kvällen om man kan ha det så här nice tills man börjar halv fyra.

Dagens snuskiga humor:
I sitt jobb som kassör roar sig Kerstin med att läsa på kvitton som folk inte vill ha. Igår var det några som köpte en rökt köttkorv från Slaktaren, men det var lite långt för att få plats på kvittot så det stod bara:

"köttkorv rökt slak"

Men nu ska vi snacka allvar:

Vill ni göra världen till ett lite bättre ställe? Vill ni kunna lägga er på kvällen och känna att ni har gjort något för era barns framtid? Vill ni att det ska vara så enkelt som att klicka på en ruta en gång om dagen fram till 26e april? Vi tänkte väl det! Så sätt igång! Gör det till en vana, kläm in det mellan frukost och tandborstningen - RÖSTA PÅ TORA!

http://renstad.nu/show_candidate.php

Vi på oshlo.blogg.se kan inte se någon som helst möjlig kandidat till detta förutom Tora. Hur tråkigt vore det inte om någon annan random människa gick på stan och plockade skräp och sen stammade ner några obetydelsefulla rader på en blogg. NEJ, Tora is the shit! Hon kommer lysa upp en behövande stad med sin, sexiga, orangea overall och du kommer definitivt att ha något viktigt och roligt att läsa om på kvällarna på det tillhörande städ-bloggen. Det spelar ingen roll om du inte bor i Linköping, aldrig har varit där, inte vet vem Tora är, eller tror att du är för gammal eller tråkig för att engagera dig. WE CAN ASSURE YOU: RÖSTA PÅ TORA OCH ALLT BLIR LITE BÄTTRE!

WE HAVE A DREAM. GOD LOVES TORA. YES WE CAN!

Så vill du göra Linköping och världen till ett lite bättre ställe att leva på, få bättre tro på dig själv, roligare kvällar och renare tänder - RÖSTA NU OCH VARJE DAG, PÅ ALLA DATORER DU KAN FRAM TILL 26E APRIL! RÖSTA PÅ TORA!



RÖSTA PÅ TORA!
RÖSTA PÅ TORA!
RÖSTA PÅ TORA!

RÖSTA PÅ TORA!
RÖSTA PÅ TORA!

RÖSTA PÅ TORA!

Konstiga översättningar och statyer

Igår kväll kollade vi på första Harry Potter-filmen på norska trean. Blev lite besvikna på att de bytt ut typ alla namnen, onödigt.

Hogwarts = Galtvort
Quidditch = rumpeldunk
Neville Longbottom = Nilus Langballe
Albus Dubledore = Albus Humlesnurr
Professor Snape = Slur
Professor McGonagall = McSnurp
Och den gyllene kvicken heter på norska...... håll i er...... Gullsnoppen!

Ja herreguu... di e inte riktigt kloka di der norrmännen...

Vi har iallafall haft storslaget besök i dagarna, inte bara av påskharen utan också av Lizas päron. Det har lett till mysiga turistturer och fikor i solen. Här får ni bli avundssjuka:
 

     
 
Fredagen innehöll först en kavalkad av MAAAAAAAAAAAT! Vårt kylskåp och våra skåp är FULLA!!! TACK! Värsta julafton på långfredagen - den ni! Sen blev det Vigelandsparken med skulpturer av nakna människor - trevligt.

                        

Påskafton: Liza och Kerstin fick hjärtattacker av Anna som sprang in i rummet och skrek: LIZA, KERSTIN, LIZA, KERSTIN TUR ATT JAG VAR VAKEN! (Oh my god det brinner eller nåt) SÅ JAG KUNDE ÖPPNA DÖRREN FÖR PÅSKHAREN! Så vi fick leta ägg och sen blev det frukost. En skön promenad i solen (JA, mamma, MED solskyddskräm som luktade curry...)till Lizas föräldrars hotell och så gick vi till Slottet och hängde med Harald lite. Sen skulle vi till Aker Brygge och tog en liten (om)väg förbi Akershus slott och fästning. Väl framme i Aker Brygge blev det fika och glass! Vi vandrade vidare till nybyggda Operaen, ascoolt faktiskt. Kolla bara toaletterna! Här skulle vi hänga om vi var uteliggare. På kvällen blev det brakpåskmiddag med efterrätt plus godis och film. Natti-natti efter det.

                    
När vi vaknade på påskdagens morgon hade Jesus uppstått så vi åkte till Holmenkollen. Där håller de på att bygga ett nytt torn inför skid-VM 2011. Runt i krokarna hittade vi även en skidanläggning, fika och Holmenkollens kapell. Så nu har vi även testat på att sjunga psalmer på norska. Spännande. Som avslutning på våran egenguidade helg blev det Bygdøy och glass på bryggan vid Kon Tiki-muséet och de andra muséerna runt omkring.

En sammanfattning av påsken -09. Vi har alla tre firat mer påsk än vi någonsin gjort tidigare. Det har varit kul! Tur att det finns "lite" godis kvar så allt inte bara blir som vanligt på tisdag. Dessutom har vi fått underbart fina och färgglada blommor på vår balkong!!! TACK INGER! 

 


Det här utspelade sig precis i vårt vardagsrum:

ANNA:"Oj, vi har tre skejtare utanför..."
KERSTIN & LIZA:"WHAT?!"
ANNA:"...som är typ tio."
KERSTIN& LIZA: suck

Vem vet? Inte du. Vem vet? Inte jag.

Igår natt började vi diskutera vad vi skulle göra idag när det är långfredag och kom fram till att man nog borde tänka på Jesus hela dagen. Så vi började fundera redan då på en del saker som vi inte riktigt hade koll på, eller fick ihop i våra små hjärnor.

Detta var vad vi funderade på:

1. Hur kommer det sig att det är Jesus lärljungar som har skrivit om hans födelse i sina evangelium och inte de som var där?

2. Får man läsa på långfredagen?

3. Varför har ingen skrivit om saker som hände under Jesus barndom? Och hur fick han reda på att han var messias?

4. Vad gör man på annandag påsk, och är man ledsen på påskafton också, eftersom han är död då?

Efter en lite funderande och en del konsultation från Jontes mamma och Biskop Thomas i Halmstad kom vi fram till ungefär det här:

1. Det var inte så många som kunde läsa och skriva på den tiden, så antagligen fördes berättelsen vidare från herdarna och de andra som var där genom historieberättande. Tydligen har till och med någon av evangelisterna skrivit att han har gjort efterforskningar, ungefär som dagens journalister eller biografiförfattare.

2. Det handlar inte om att man ska ha så tråkigt som möjligt utan snarare att man ska offra någonting man brukar göra och tycker om för att man ska uppmärksamma att det är en speciell dag. Självklart ska man också tänka på Jesus och hans lidande, man kan till exempel se "Passion of the Christ" för att riktigt förstå hur det gick till. Det spelar ingen roll om man tror på att han var messias, det är ändå dokumenterat att folk blev korsfästa på det sättet.

3. Vi kom på att han ju är Gud (ni vet det där som treenigheten försöker förklara, att Gud, Jesus och den Helige Anden är samma "person") så han måste ju bara ha vetat det, iofs känns det fortfarande konstigt att han kallade Gud för pappa om det är han själv... Och så kan man ju undra om Maria (hans mamma ) visste att han visste att han var Gud eller om hon kände att hon var tvungen att förklara det för honom, fatta det samtalet! Måste ju vara något större än att få veta att man är adopterad.

4. Annandag påsk har vi inte hittat något spännande om, det verkar mest vara att man vill förlänga påsken och firandet av att han har återuppstått. Men då började vi fundera på anledningen till att vi firar annadag jul också, det måste ju vara något slags tema att ha en annadag. Har det med religionen att göra eller beror det på nåt annat? Är det någon som vet?
På påskafton fick vi i alla fall lära oss att man börjar se fram emot uppståndelsen eftersom de kände att det var något speciellt på gång. Enligt vissa källor skedde själva uppståndelsen på natten mellan påskafton och påsdagen och det är därför vissa kyrkor har påskmässa på natten till påskdagen där man ofta går från mörker och förtvivlan till ljus och glädje.

Kerstin har bockat av ännu ett yrke hon inte ska bli när hon bli stor - Gud. Det verkar jobbigt att behöva leva upp till så många olika människors olika krav på en.

Är det någon som har något att tillägga eller någon ytterligare förklaring på något, eller kanske undrar något få ni gärna KOMMENTERA!

Vi funderade förresten på var lapparna man sätter på varandras ryggar på dymmelonsdagen kommer ifrån. Vi hade en teori om att det var kopplat till Luthers teser som han spikade upp på kyrkan men det verkar inte vara så. Det verkar inte ha med religion att göra alls. SÅ VAR KOMMER DET IFRÅN? NÅGON SOM VET?



Nu väntar vi på att Lizas föräldrar ska hitta hit.
Be seeing you!

God Påske!

När vi vaknade imorse var det inte vilken dag som helst. Påsken hade börjat!! Och vilken början sen. Det här har nog varit en av de bästa dagarna hittills i Oslo. Vi började med att äta pannkakor och eget lagat bröd till brunch. Mumma! Sen städade vi hela huset, och som vi städade!! Jiises! Vi drog fram som en orkan med dammsugaren och hit och dit med de sorterade soporna. När vi kände oss nöjdare än nöjdast blev vi finare än finast! Påskstämning 100%!

        

Efter mellis drog vi ut på promenad. Ville vi sminka av oss och påskfeelingen? Oh nej! Vi hottade bara upp oss lite så att alla skulle tycka vi var coola. OM det funkade!

              

En liten sväng uppe på takterassen hann vi med innan vi gick in igen och bakade PIZZA!!! Yiiihaa! Sjukt god blev den också!

     

Nu är det Oceans Twelve som gäller och påskte.

FAKTA OM NORRMÄNNENS PÅSK:
  • Skärtorsdagen är en röd dag.
  • De äter skinka på påsk! Precis som i Pettson "Vi kan ju äta ägg nu, så tar vi skinkan till påsk i stället..." Haha, de är inte riktigt kloka de där norrmännen.


JO, här kommer den senaste nyheten förresten! Dagiset har fått en tjänst ledig på en små avdelning, där jag Anna har fått erbjudande att få så jag ska skriva kontrakt på ett år efter påsk. Så jag blir kvar ett tag till =)

Vad gör man när man känner sig helt ensam i ett främmande land?

Jo, man åker till IKEA såklart!


Vi tog en promenad in till stan och tog gratisbussen ut till IKEA. Det var lite mindre än vi hade hoppats på så vi fick vänta tills vi kom ut i kiosken utanför innan vi satte på oss spenderarbyxorna på riktigt. Men det var sjukt gott med pizza, korv, glass och cola. Lite mini-kalas sådär.

   



I söndags firades det födelsedag med våffelbrunch på en solig balkong. Helt underbart!
Tack så mycket för alla fina meddelanden förresten! Saknar er!

   

RSS 2.0